Copy Link
Add to Bookmark
Report

SEXTANT nummer 13

eZine's profile picture
Published in 
SEXTANT
 · 16 Apr 2024

Date: Mon, 06 Nov 2000 23:33:03 +0100
Subject: Sextant nummer 13
From: "Karl-Johan Noren" <kjnoren@hem.passagen.se>

SEXTANT nummer 13

Ett mindre e-fanzine av Karl-Johan Norén, Sorögatan 101 2tr, 164 47 Kista, 08-751 71 73 <kjnoren@hem.passagen.se>.

***

Ryktena om Sextants snara död är överdrivna, vilket visas i denna skrift vari vi kan se resultatet av redaktörens återkomst från Göstacon 2, reaktioner från föregående utgåva av sagda fanzine och redaktörens reaktioner på dessa.

Tidigare nummer finns som vanligt att beskåda i Hans Perssons elektroniska fanzinearkiv

http://www.lysator.liu.se/~unicorn/fandom/fanzines/sextant/

***

Hans Persson har hotat med att börja med negativ nyhetsrapportering när det gäller Sextant, det vill säga att han bara säger till när det inte finns nya nummer. Därför inte bara börjar jag med mitt mothot utan jag sätter det också i verket med omedelbar verkan:

---
Munin har fortfarande inte kommit.
---

Skämt åsido, det säger kanske lite grann om hur fanzineskapandet ser ut i Sverige idag. Det finns rätt gott om oregelbundet eller sällan utkommande fanzines, och det är väl egentligen bara Ahrvid och jag själv som lyckas få ut mer än en handfull fanzines på ett år på sistone. Nu kan man naturligtvis inte jämföra Fandoms Kommunnytt eller SFJ med till exempel Minotauren i mängden arbete per nummer, men jag tror det finns en fara i att hela tiden ha stora planer för sitt fanzine.

Visst, det är roligt med ambitiösa fanzines, men jag tror också att det är bättre att få ett lite tunnare fanzine som redaktören orkade med att sammanställa än att vänta på ett tjockt fanzine som aldrig kommer eller som till slut bara blev det tunna fanzinet iallafall.

Det är också en betydligt trevligare överraskning för läsaren att vänta sig ett fanzine på kanske åtta sidor och sedan få ett på hela tolv än att vänta sig ett på sexton och sedan få ett futtigt tolv-sidorsfanzine.

---
Du är en jävligt bra neo - anonym kvinnlig 25-årsjubilar på Göstacon
---

En sak jag bestämde redan innan jag började skriva Sextant var att jag inte skulle skriva om Internet i den. Nu måste jag bryta mot den regeln, och det är med tanke på att jag fick ett svar på förra numret som bestod av två-tre rader med text högst upp och sedan resten av fanzinet citerat efteråt.

Om inte det skulle vara en illustration av problemen med den form av citering i e-post och nys som Microsoft hittade på och som nu blir alltmer populärt vet jag inte vad som skulle vara det. Det blir alldeles för lätt att bara skriva sina rader och sedan skicka allting utan att tänka på hur mycket citerad text som egentligen ingår i meddelandet, eller för den delen att läsa det ordentligt (okej, bägge händer alltför ofta även när man svarar under varje citat man vill kommentera, men det finns åtminstone lite motkrafter mot de avarterna om man använder det systemet).

Sedan anser jag att metoden med citat efter ny text också har andra problem. Kanske viktigast är att det blir betydligt svårare att följa en längre diskussion eftersom man hela tiden ser den bakifrån, och detta problem blir även tydligt i en del svar där sammanhanget är helt klart för den som svarar men knappast för den som läser meddelandet i en diskussion med flera parter.

Vill man svara på ett längre brev där man ska ta upp flera olika frågor drivs det hela på sin spets. Ska man skriva ett monolitiskt svar högst upp? Ska man stycka upp brevet och skriva ovanför de citerade smådelarna, eller ska man följa den gamla standarden och svara varje del för sig precis efter den? Svaret på den frågan är självklart för mig.

---
Ja, det är den där leråkern igen. - Anders Bellis på Göstaconsauktionen
---

Under diabildsvisningen på söndagseftermiddagen på Göstacon insåg jag att kongressen led av en svårartad brist på fanzines, trots att det låg högar med fanzines på pianot. Visst, det fanns mycket bra där, men inget kunde sägas vara aktuellt - det sist utgivna var Fandoms Kommunnytt nummer 1 som ganska exakt hade ett år på nacken. Min egen Kommunnytt (alltså nummer 14, inte nummer 1) hade kommit ut, men Ahrvid hade bara fått fram original till SFJ 190 och 191 och inte kopierat dem.

Skrivmaskin saknades. Dupliceringsmöjligheter, vare sig via kopiator, mimeograf, karbonpapper eller hektograf saknades. Dator med skrivare saknades. Så vad göra?

Resultatet blev _Väggen_, ett handskrivet fanzine på tre sidor som i pausen under diabilderna tejpades upp på en pelare. Det var knappast vackert eller för den delen välskrivet, men det kom ut. Det roliga med fanzinet var att när det väl var uppe stod alla och trängdes runt pelaren och _pratade_ om fanzinet, istället för att var och en sitta med näsan nere i sitt eget lilla exemplar, totalt ovetandes om omvärlden - vilket är det som brukar hända när Kommunnytt delas ut och de inte grabbar tag i mig i stor ilska och rättfärdig irritation över någonting jag har skrivit.

Jag vet inte om det har gjorts väggfanzines tidigare (det har det säkert, även om jag inte känner till något specifikt fall förutom just Väggen), men med tanke på reaktionen som _Väggen_ fick så blir det inte sista gången jag gör ett sådant. För kongresser eller andra fansamlingar tror jag faktiskt väggfanzinet skulle kunna vara den optimala fanzinetypen just på grund av sin socialt stimulerande effekt.

Om Väggen ska distribueras någon annanstans vet jag inte, det känns lite grann som om charmen med det skulle försvinna om jag distribuerade det elektroniskt eller via SFF. Hur jag än gör blir det mindre fhanniskt - det är ungefär som att göra nya kopior av gamla karbonfanzines. Ett alternativ skulle kunna vara att börja göra fler väggfanzines på kongresser men inte bara sätta upp det nya numret utan också de tidigare, och det känns faktiskt rätt så lockande. Eller så skulle man kunna donera det till SAAM. Vi får se vad jag hittar på.

---
"Damnit, because I LIKE public masturbation, and because I wan everyone to see and realize again and again how WRONGED I am! *weep* Oh the humanity, someone would KILLFILE me! How gauche! *hand to forehead*"
- Laura M. Parkinson
---

Brevspalten är lite fylligare denna gång än i förra numret. Först ut var Hans Persson <unicorn@lysator.liu.se>:

[ jag får jobb på Tanto ]

Finns det några fans kvar i Uppsala/Stockholm som *inte* har jobbat där?

[ jag råkar skriva att jag ska distribuera Sextant som PDF ]

Nej, nej, nej! Förstör inte en bra form. Om Sextant kommer som PDF så kommer jag troligen att skriva ut den (miljöobra), kanske läsa den, och troligen inte att LoCa den. Som Sextant ser ut nu läser jag den på skärmen och har väldigt lätt för att skriva kommentarer och citera.

[ Åkas planer på Göteborgskongress den 28-30 september ]

Whee! Jag hoppas att det är 2001 vi pratar om...

Hans

Mea culpa. Mea maxima culpa. Det är naturligtvis Fandoms Kommunnytt som avses när det gäller PDF-publicering. Nu när jag har hittat Acrobat Distiller på Tanto så är chanserna också rätt stora att jag sätter mig ner och skapar PDF-filer av alla gamla nummer med inom en snar framtid.

Det finns en hel del fans, även i Upsala, som inte har jobbat på Tanto, men Wahlbom och jag har redan börjat diskutera framtida rekryteringsobjekt, med en del resultat. De andra som jobbar där funderar också över det - vilken galning från fandom ska nu rekryteras?

Endast några minuter efter Hans svarade Brita Planck <ab.planck@privat.utfors.se>:

Tack för den! Det är alltid lika njutningsfyllt att hitta en Sextant när man kollar e-posten på morgonen. Utdraget ur _Sexuallivet_ piggade sannerligen upp min dag, och jag ser min tillvaro som kulturmänniska i nytt ljus. Grattis till jobb! Dessvärre lär väl läsningen få dra det kortaste strået. Din analys av nutidsfantasy i förra numret var intressant, men skam till sägandes måste jag erkänna att jag inte läst en enda av de böcker du nämnde. Emellertid har ju dina råd visat sig läsvärda förut, så allesammans står nu införda på min lista "vill läsa när jag får tid". Eftersom du verkar ha läst det mesta tänkte jag också passa på att ställa en liten förfrågan. I ett helt annat sammanhang kom jag att tänka på en bok som jag läste som tonåring. Den stod på sf-hyllan på mitt lokala bibliotek, och vad jag kan minnas handlade den om en å underlivets vägnar extremt välutrustad faun. Det är möjligt att det var en fantastisk bok, fylld av symbolik och djupsinnigheter, men vad jag kommer ihåg skildrade den mest olika fantasiväsens känsumgänge. Efter ett tag blev det trist även för en storögd tonåring. Även Rolf har dragit sig till minnes att han läst boken, och han tror att författaren kan ha hetat Gardner. Vet du vad det är för bok?

Hälsningar
Brita

Jag ser redan nu hur mitt bokläsande har sprungit rakt in i en vägg. Delvis kan det bero på att arbetsbördan just nu är rätt stor och att jag inte riktigt har ställt om mig än, men det är ändå oroväckande. Speciellt som jag nästan tvingas välja mellan att läsa eller skriva fanzines... den enda fasta läsetiden jag har numera är tiden på tunnelbanan till och från jobbet, vilket knappast är idealiskt, även om jag märkt att noveller passar in rätt bra tidsmässigt. Men sedan är morgonturen vikt åt Metro och på eftermiddagen eller kvällen är jag ofta för trött för att uppskatta något med tuggmotstånd, så då får det bli Everyday eller Stockholm News - vi lider sannerligen inte brist på gratistidningar här i Stockholm.

(Vad gällde boken om de pilske fanen kunde jag dessvärre inte hjälpa till, men det kunde däremot sverifandom och främst då Mikael Jolkkonen. Det visade sig vara _Astra and Flondrix_ av Seamus Cullen som av någon anledning finns i svensk översättning till båtnad för tonåriga sf- och fantasyläsare.)

Lite då och då får Sextant brev från kändisar (nåja), så även nu då Niklas Krog <niklas@niklaskrog.nu> svarade.

Älskar dina citat, Karl-Johan! (En stor samlare själv. (Nåja.:-))
Robert Benchley var bäst.

Lästrevligt nummer. Och det var nog det mest efteränksamma någon hört från mig den senaste veckan.

De stora tankarnas
Niklas

Nja, jag samlar inte så mycket på citat som letar upp dem inför varje nytt nummer. Ofta letar jag reda på något kort och roligt som sagts nyligen på nysgruppen rec.arts.sf.written.robert-jordan, men mer än så blir det inte med samlandet. Citat är i första hand till för att memoreras och sägas högt inför den imponerade publiken (okej, den kanske inte är så imponerad, men man kan åtminstone ha lite roligt med dem), inte att samlas på hög för att samla damm, eller vad nu mentala konstruktioner samlar på sig i den platonska grottan.

Efter Niklas Krog står kändisarna nästan på kö nu när Jörgen Peterzén <jorgen.peterzen@nok.se> också svarade, dock angående min apostrofering av honom när det gällde utdraget ur _Sexuallivet_:

Varför i Herrans namn skulle jag springa efter dig med en spade? För att hjälpa dig gräva upp flera märkliga texter? Angående citatet: ett utmärkt exempel på sexuell fantasy.

Ha det
Jörgen

Efter att jag talat om för honom att Kahn utgivits på just Natur och Kultur blev det annat ljud i skällan, åtminstone lite grann:

Tja, ska man se yrkesmässigt på det hela så var citatet lite väl långt för att riktigt kunna gillas av förlagsadvokater. Men jag tvivlar på att NoK skulle gräva upp stridsyxan för en så gammal och ur många aspekter (utom den humoristiska, som är oavsiktlig) stendöd text. Men se upp! Bok- och musikvärldarna är fullständigt stirriga när det gäller rättigheter nu för tiden.

Må Ljuset vara med dig!

Dessutom är väl frågan om NoK har några som helst intressen i en text som är utgången sedan 50 år eller så - ni skulle behöva dra in översättare och författarens arvingar och en massa andra personer, skulle jag tro. Annars får vi väl se det som ett sundhetstecken att iallafall någon förlagsperson tycker att det där med rättigheter hit och dit håller på att gå till överdrift. Nåja, jag har redan haft förlagsadvokater efter mig en gång, så jag kanske inte ska dra alltför mycket uppmärksamhet till mig.

Innan jag blev alltför högfärdig av denna kändisuppvaktning togs jag dock ner på jorden igen av Nicklas Andersson <hologram@algonet.se>:

För det första måste jag helt enkelt fråga: Tanta Datainformation? Jag hade i och för sig för mig att det hette Tanto, men låt gå för det då. Jag klagar inte trots alla hemska bilder som frammanades i mitt inre; kvinnliga pensionärer med kundvagnar och ICA-kort som trycker upp rabattkuponger i ansiktet på den oskyldiga expediten.

Med tanke på din fascination för den där sexualkunskapsboken hade jag en bra födelsedagspresent, en t-shirt med trycket "I do sick, twisted, perverse things" på. Synd bara att jag glömde bort var den fanns, men det är tanken som räknas har jag hört. Men varför skulle Jörgen Peterzén jaga dig med en spade? Menar du på fullaste allvar att det är Natur och Kultur som gett ut den? Jesus Christ on a pogostick! Jag antar att Jörgen inte var inblandad. Dessutom har jag kommit till den insikten att allt i alla fall är ett enda stort hoax. Bokens förlaga existerar inte och inte heller författaren. Det blir bäst så, för de inblandade och för de som faktiskt läst den (den är nästan lika hemsk som Dave Hemming och Mark Loys SexEducation 101).

Spoilers. Lurker. Finns det mer ord som är jobbiga att hitta en svensk motsvarighet till? "Grovt avslöjande av handlingen" kanske skulle kunna fungera, men det är lite långt. För att inte säga rent av klumbigt och jobbigt att skriva i längden. Ctrl-L är lättare.

/ Nicklas

Naturligtvis har du (och Rolf och alla andra som jag glömt bort att de påpekade det) rätt i att jag råkade stava namnet på mitt nya jobb fel. Å andra sidan läser knappast chefen Sextant, såvida inte Wahlbom vidarebefordrar det till honom. Däremot kanske man skulle skicka Sextant till arbetskamraterna med - det är säkert nyttigt, som knäckebröd ungefär.

Vad gäller Jörgen och sexualkunskapsboken så hänvisar jag till vår konversation ovan. Däremot så måste jag nog - efter ett par dagars erfarenhet från översättning av AS/400 - säga att IBM är mycket, mycket bra på att hitta på ord som är jobbiga att översätta.

IAHF: Jimmy Carlson <sanaya@telia.com>, Rolf Strömgren <rolf-str@privat.utfors.se>, någon som bara kallade sig Jesper <nagash@softhome.net> och Rickard Berghorn <minotaur@delta.telenordia.se>.

***

(X) Öhl gör dig stark och intelligent!
(X) Sextant gör dig intelligent och kunnig!
(X) Bjud redaktören på öhl så blir Sextant mycket bättre!

--
Karl-Johan Norén -- kjnoren@hem.passagen.se
http://hem.passagen.se/kjnoren/
- To believe people are as stupid as one believes is stupider than one can believe

← previous
loading
sending ...
New to Neperos ? Sign Up for free
download Neperos App from Google Play
install Neperos as PWA

Let's discover also

Recent Articles

Recent Comments

Neperos cookies
This website uses cookies to store your preferences and improve the service. Cookies authorization will allow me and / or my partners to process personal data such as browsing behaviour.

By pressing OK you agree to the Terms of Service and acknowledge the Privacy Policy

By pressing REJECT you will be able to continue to use Neperos (like read articles or write comments) but some important cookies will not be set. This may affect certain features and functions of the platform.
OK
REJECT