Copy Link
Add to Bookmark
Report

SEXTANT nummer 10

eZine's profile picture
Published in 
SEXTANT
 · 16 Apr 2024

Date: Fri, 25 Aug 2000 00:49:55 +0200
Subject: Sextant nummer 10
From: "Karl-Johan Noren" <kjnoren@hem.passagen.se>

SEXTANT nummer 10

Ett mindre e-fanzine av Karl-Johan Norén, Sorögatan 101 2tr, 164 47 Kista, 08-751 71 73 <kjnoren@hem.passagen.se>.

***

Denna gång kan jag bjuda på lite tankar om LoCs (inte klaga på varför fanzines får för lite numera!), en välfylld brevspalt och lite annat smått och gott.

Tidigare nummer finns som vanligt att beskåda i Hans Perssons elektroniska fanzinearkiv

http://www.lysator.liu.se/~unicorn/fandom/fanzines/sextant/

***

Om ni trodde jag hade fått spatt med förra numret lär ni tro det ännu mer nu, men det är bara ett koppel LoCs jag fick (tänk om folk vore lika flitiga med att LoCa Kommunnytt och andra fanzines!) kort efter att nummer nio kom ut, så det var lika bra att få iväg det här medan det ännu var möjligt att e-posta utan komprimering. Och tro det eller ej, de kommenterar alla olika saker, så det rör sig inte om att en enda del i fanzinet fick all respons.

Så det är tydligen möjligt för icke-femmefans att få mycket LoCs till ett fanzine även idag (detta är inte menat som en förolämpning mot fandoms ledande postorderbrudat, utan en teori som andra personer än jag fört fram vid tillfälle). Eller vad är det som gör att filk skriver LoCs till ett fanzine?

Grunden är naturligtvis att fanzinet på något sätt har inspirerat, upprört eller roat en på något sätt. Men det är knappast den enda faktorn.

En faktor som definitivt spelar in är hur lätt det är att skicka ett LoC på fanzinet - och nu när filk har vant sig vid e-post så känns all papperspost krånglig, dyr och bökig. I e-postläsaren räcker det med att trycka på "Svara" eller motsvarande så är det bara att skriva på med fanzinet citerat. Alternativet är att leta reda på en fungerande skrivmaskin eller skrivare, papper, kuvert, frimärken och sedan skriva adress för hand och klistra på frimärken, såvida man inte skriver vykort vilket gör saken om inte mycket så i vart fall lite enklare.

Men även om det här är en viktig faktor så kan den knappast vara allenarådande. Ibland får Sextant ingen respons alls, ibland blir det som den här gången.

En faktor som fördes fram i en gammal Kolon (tror jag det var, jag kan inte hitta passusen i min samling nu när jag letat efter den) var att ett regelbundet utkommande fanzine har lättare att få LoCs, men jag vet inte om min erfarenhet talar för det. De två regelbundnast utkommande fanzinen i Sverige idag är Minotauren och mitt eget Kommunnytt (enda gången den missat ett publiceringsdatum var när trycknissen strulade), och man kan knappast säga att fansen överöser dessa med LoCs. Däremot får sådant som Galax (när kommer nummer 3, herr Andreasson?) och Sjöblom & Lundwall och annat oregelbundet utkommande en hel del. Å andra sidan kanske det ligger något i det här i alla fall, LoC-skrivandet är ju skralt i allmänhet så det är svårt att dra några allmänna slutsatser ur de små mängder som skrivs.

Sedan finns Hans Perssons teori som förs fram i ett LoC i Minotauren 7, att det kan vara en nackdel för substantiella fanzines, eftersom det känns som om man måste läsa och skriva så mycket ordentligare. Detta kan det nog ligga en del i, för det är rätt rejäl skillnad på hur LoCen ser ut till olika fanzines. Å andra sidan så ser jag brevspalten i mitt gamla exemplar av Floreced nummer 7 som täcker 20 sidor, och jag börjar undra hur mycket som egentligen ligger i det argumentet. Eller är det så att tjattermentaliteten (jag vägrar att använda ordet "chat" när jag skriver svenska) också har sträckt ut sig till LoC-skrivandet? Det vore verkligen illa om filk började få frossa så fort de fick se något mer genomarbetat eller ambitiöst istället för något litet och småpratande, som Sextant.

----
Tatueringar gjorda medan du väntar.
----

Eftersom Johan Anglemark tydligen hade tappat bort Aynia nummer 3 av Nicklas Andersson på vägen hem från Nasacon (för mycket öhl?) får jag väl bistå med en kortare anmälan av fanzinet som ni kan stoppa in någonstans i senaste Minotauren:

Med Aynia 3 byter Nicklas format till A4 och trespalt, men annars är det sig likt: personligt och trevligt. Det utlovade "mer sercon" i inledningen fick tydligen stryka på foten till förmån för en rapport från bokfrossardagen med SFSF i maj, klagomål över evighetslånga serier, en kongressguide och funderingar kring den IT-ålder som tydligen alla tycker vi ska leva i, vilket bildar en behaglig blandning. Det blir lammfärsbullar med lingonsylt igen, denna gång serverat med handstött potatismos.

Skriv till Nicklas Andersson, Ljungbyv. 5, 341 76 Ryssby och be snällt om fanzinet, och skicka ännu hellre med frimärke.

----
Porn is sci-fi? Quick, someone tell the Star Trek and Star Wars people!
----

En författare som jag har lite svårt för är Neal Stephenson. Det har inte så mycket att göra med att han skriver dåligt, utan har andra skäl som jag bara delvis kan lägga fingret på. Nu har jag visserligen inte läst hans senaste bok, _Cryptonomicon_, men jag har läst både _Snow Crash_ och _The Diamond Age_, liksom böckerna han skrev under pseudonymen Stephen Bury.

En del i det hela kan vara hans cynism. Den känns inte äkta, och saknar också den satiriska ådra man till exempel kan hitta hos Harry Harrison eller Steven Brust. Visst, det finns godbitar, men det blir lätt tröttande i längden. När man dessutom finner företeelser i miljön i _The Diamond Age_ som är direkt plankade från _Snow Crash_ (främst det där med att folk lever i "franchises") så känns det som direkt fantasilöst.

Stilistiskt sett kan Stephenson göra bra saker, men precis som cynismen blir det lätt manierat - briljanta saker varvas med tillkämpade cynismer eller dras ut alltför långt. Värst blev det kanske i _The Diamond Age_ där kombinationen av cynism och sagostil först var förvirrande, sedan fascinerande och till sist bara tröttsam.

Det här hindrar inte att han är en underhållande författare, men i alla fall jag måste ta honom i relativt små doser och jag är rädd för att hans manierade cynism lätt kan ses som allvarligt menad. Det finns en dos av allvar där, men när verkligheten bakom det hela blir så förstorad som i _Snow Crash_ har dikten överväldigat verkligheten och bryr sig inte om den mer.

----
There's nothing so dangerous as an outraged squirrel.
----

Så var det dags för brevspalten.

Först ut var Nicklas Andersson <hologram@algonet.se> som lyckades skicka ett inom en timme efter att fanzinet kom ut (nattugglar han mycket?):

Halloj,

trevligt med lite saker av substans i eposten. Inte för att det inte blir det annars, men vem orkar läsa alla trådar på mailinglistor bara för att finna dem? Nej, det var det jag befarade. Men allt utan RE: är som sagt värt att kolla upp, såtillvida det inte kommer från fastmoney13@aol.com. Så jag missade inte det här numret av Sextant heller.

Vissa saker hade du ju delgivit mig om över telefonen, och du hade rätt. Det var _lite_ stockholmsbaserade fans vid flytten. Jag hade väntat mig mer, vad kan vara mer fanac än att bära lådor med fanzines? Man hade ju varit ursäktad för dålig aktivitet för flera år framöver om man hade varit där.

Rec.arts.sf.written.robert-jordan ja (eller som förkortningen uttalas: Rass-fworge). Där har du ju en guldgruva för oneliners som, tja, antagligen lär både roa och reta upp folk. Men varför du stycket med "Som synes har jag börjat med små linos här i Sextant." mitt i? Jag tror de flesta redan hade upptäckt detta redan. Den hade passat bäst först. Äh, du behöver inte påpeka varför den var just där, jag förstår det nog bäst själv ändå.

Jag vill inte ha Rowan-böckerna. Vill bara klargöra det en gång till. Och angående inga intressanta sexscener så måste jag påpeka att de knappast kan ha varit lika tråkiga, dumma och omotiverade som de i Nancy Collins varulvsroman _Wild Blood_.

Och Pat Wrede var, som jag misstänkte, riktigt bra. *Suck* Mer textsamlingar att köpa. Vet du, det här var inte vad jag behövde. Men jag tackar för lånet ändå.

/ Nicklas

Jo, mer böcker att läsa var precis vad du behövde! Alla behöver mer böcker att läsa! Men varulvar som har sex? Det verkar definitivt avtändande...

Vad gäller flytten så får man nog säga att den inte bara gav god fhaaanisk karma. I mitt fall blev den troligen negativ eftersom jag bar ut en mimeograf till containern ensam och en tillsammans med Tomas.

Måtte Roscoe förlåta mig när den 200:e fandomen kommer...

Rickard Berghorn <minotaur@delta.telenordia.se> hörde av sig lite senare, i de arla gryningstimmarna:

Tjenix K-J,

Jag har drabbats av eftertankens kranka blekhet eller vad det är Stratfordgrabben skrev. Vem är jag att klaga på att ingen skriver till Mino, när jag själv är en minst sagt slö LoC-skribent? Så nu har jag lovat både Bellis att LoCa hans präktiga bulle och mig själv att LoCa Nicklas Aynia 3. Och nu passar jag på att skriva ett par rader om Sextant också.

Jag ryser när jag skriver det, men - trevligt det här! Allting i fandom förklaras som trevligt; det-och-det fanzinet är "trevligt"; den-och-den fanen är "trevlig"; kongressen var "trevlig" etc. Men tro inte att jag bara är vänlig. Jag _tycker_ Sextant är trevlig och ser fram emot fler nummer.
Jag tycker också det är roligt att få inblick i fandoms vardag genom dina zines, som exempelvis i det du skriver om Alvar-flytten. Du befinner dig ju mitt i fandomsmeten; själv, i egenskap av fandoms svarta hål, strövar jag omkring i grannskapet och blickar avundsjukt in på skojet och glammet. De verkar ha så roligt, de små liven.
Fantasyfestivalen: Jag har inga allvarliga planer på att bevista den i år, delvis på grund av det du skriver: att den verkar vara en kopia av förra årets. Det påminner lite om min känsla inför Confuse; visserligen olika programpunkter och hedersgäster varje år, men ändå i samma lokaler med samma herrgårdsstämning. Confuse är ju en tradition, men det är (för mig) inte längre samma upplevelse att besöka dem. Jag vill ha lite miljöer att upptäcka också... Även om det inte var därför jag uteblev i år. Jag var helt enkelt inte på kongresshumör.

Venliga hilsen,

Rickard

Nu tror jag inte man ska dra en jämförelse mellan Confuse och Fantasyfestivalen för långt i det här avseendet. Confuse är en kongress bland många (nåja) och gjord med små resurser. Fantasyfestivalen har förhållandevis stora resurser och är ensamma i Sverige. Den stora risken är att det går slentrian i det hela, och vi får se om festivalen lyckas undvika det i år. Men ska jag sammanfatta Confuse med ett ord så kan det nog inte bli något annat än - präktigt (använt i en helt annan betydelse än den jag förmodar du lägger i ordet när du använder det om SFF-bulletin 121).

Sedan tror jag att du - svart hål eller inte - också hade haft det trevligt om du hjälpt till med flytten. Det är lätt att sitta som ett asocialt mähä i ett hörn med en flaska öhl framför sig, betydligt värre om man håller på att bära fanzines, skrivbord och bokhyllor.

Och det var trevligt att du tyckte Sextant var trevligt!

Hans Persson <unicorn@lysator.liu.se> är också morgonpigg, om än inte lika mycket, men så har han också småbarn:

(X) Fyll i här: Nu_är_det_ifyllt!__________

Jag ligger lite efter med LoCandet för stunden. Och fanzinsläsandet. Jag har precis bytt jobb och håller fortfarande på att acklimatisera mig på det.

Och så har jag börjat fundera så smått på om det inte vore dags för ett nummer till av Munin.

Hans

Nåja, jag tror inte att aktiva fanzineutgivare (eller personer som är på väg att bli aktiva fanzineutgivare, igen eller för första gången) är de riktiga syndarna i LoC-skrivarhänseende. Det är trots allt de som inte bara ger utrymme för LoCs utan också skriver de flesta av dem idag.

Så gör din Munin med gott samvete och låt resten av fandom skriva lite LoCs istället. Det skulle den må bra av, tror jag.

Andreas Gustafsson <ante@Update.UU.SE> gick dock upp i rimlig tid och svarade inte förrän en bit in på förmiddagen:

Jag ser inte riktigt vad som är så hemskt med att stödja religiös verksamhet, jag tycker religion är något man ska respektera om folk vill syssla med. Att klaga på folk som ägnar sig åt religion är som att klaga på att någon har svarta skor på sig. Det är bara fånigt. Varför anser folk att det är oförskämt att försöka bestämma vad din medmänniska ska ha på sig, men anser det helt ok att bestämma vad folk får tänka och tro?

Vad är man rädd för?

[ "Affe är en lus" ]

Var det inte Yngwie han hette... :)

[ fantasyfestivalen ]

Berömd? Nej, den var dålig. I och för sig visste jag att många fantasyläsare verkar vilja ha färdigtuggad mat som de sett förrut, men det där verkar ju tråkigt.

[ fyra böcker av Anne McCaffrey ]

Snälla du, ge bort dom istället. Personligen anser jag att Ninni genom sin beskrivning under auktionen inte bara störde densamma, utan dessutom framstod som ganska osmidig. Om man erkänner att böckerna är skit, och försöker sälja dem samtidigt som man säger att de är skit, tycker jag man begår flera fel.

Till att börja med stör man.

För det andra verkar man betrakta sina medfans som idioter som trots allt skulle köpa böckerna efter hennes tirader. Det hela blir en ren anklagelse mot den som tillslut bjuder. "haha! titta vilken dumbom som köper det jag redan sagt är skit!"

För det tredje framstår man som ganska korkad som köper böcker av författaren om denne nu är så dålig "som alla vet".

För det fjärde ger man auktionen funktionen av att bli avstjälpningsplats för saker som ingen vill ha, vilket leder till att ingen bryr sig om att gå till auktioner i fortsättningen. Lyckligtvis har denna trend motverkats av andra under senaste tiden.

SÅ!

För att inte du ska behöva göra samma sak rekommenderar jag dig att skänka bort dem i tysthet. Givmildhet är en dygd.

Nej tack! Jag har redan en av de där böckerna själv och jag vill inte ha fler.

/Andreas

Det där med McCaffrey låter jag Ninni själv svara på om hon vill, annars vill jag bara inflika att en stor del av charmen med auktioner på sf-kongresser är just nedrackningen av skräpet som säljs från både auktionsförrättare och publik, för att inte tala om nedrackningen av köparen.

Vad gäller det där med Yngwie så hette han "Yngve", och i fallet med stödet av religionen så var det en fråga om humor. Ska man behöva sätta fåniga gladgubbar överallt för att folk har problem med att förstå vad som är ironi och inte?

Sedan finns det de som väntar tills kvällen kommer med att svara, som till exempel Ninni Pettersson <vidumavi@swipnet.se>:

Hej!

Kanske det här [linon] av Mary Gentle kan roa någon. Hon skrev det i rec.arts.sf.composition för någon vecka sedan; i en debatt om hur och varför det är så svårt för många att skriva trovärdiga sexskildringar.

"What's the world going to be like if all literature is written so that our mothers won't be embarrassed to read it?"

[ bokhyllor och brist på plats för böcke ]

Mitt tips är: 1) Sälj lästa böcker som visade sig vara dåliga. 2) Läs fortare, så att olästa böcker blir lästa och därmed kan säljas. Det är i alla fall den metod som jag brukar tillgripa när bokhyllorna inte räcker till längre och jag står inför valet att lägga pengar på nya bokhyllor eller nya böcker.

[ fast lina via Bredbandsbolaget till min arma Mac ]

PowerMac 7100 har inbyggt Ethernet, så något nätverkskort lär du i alla fall inte behöva inhandla. Det enda problemet kan bli om kabelmodemet har 10baseT-kontakt och inte AAUI-kontakt som 7100an. Det kan nog i så fall lösas med hjälp av en konverter. (Tror jag i alla fall.) (Jag vill bara påpeka att min 7200 har bägge typerna av kontakter. Så min dator är mycket finare än din ;-)

Själv håller jag på att undersöka Chellos (fd Stjärntv) erbjudande. Idag när jag ringde kunde killen på supporten inte svara, ens på ett ungefär, hur många usenetgrupper de tar in. Ville jag veta det fick jag maila in en fråga så någon annan kunde undersöka saken i lugn och ro. Oroande, tycker jag. Min fråga om säkerhet, brandväggar etc bemöttes med påståendet att det är mitt eget problem. När jag då frågade om de åtminstone inte kunde ge några goda råd om vilka lämpliga program som finns och kanske t o m bifoga några på programCDn, svarade han att han inget visste men jag kunde maila den frågan också. Jag får väl se vad jag får för svar på mailet jag sände nyss. . . Just nu känner jag mig ganska skeptisk. Chello verkar inte riktigt veta vad de sysslar med. De behöver troligen få mer erfarenhet innan de blir ett ordentligt alternativ. Dessutom är de dyra, 200:-/mån. Så jag kanske håller kvar vid Tele2 och mitt 33.6-modem ett tag till. De har i alla fall skilda supporter för Mac och PC, så man slipper tala med korkade typer som tror att PC är det enda som existerar och, peppar, peppar, inget har strulat på Tele2 på evigheter.

[ urusla böcker av Anne McCaffrey ]

Det stämmer inte riktigt. Visserligen har allt hon har skrivit det senare åren varit uniformt uruselt, men den första Pern-boken, _Dragonflight_, från 1968 är t ex fullständigt läsbar.

[ exempel på urusla böcker av McCaffrey ]

Ja men, jag *sa* ju att de var urusla! Så du kan i alla fall inte hävda att jag sålde dem under falska förespeglingar :-)

/Ninni Pettersson

Okej, jag ändrar mig till att det inte är någon förlust att jag inte läst någon av hennes senare böcker - jag läste för övrigt de två första böckerna om Pern (utgivningsordning) i Äventyrsspels gamla bokutgivning, den som Jophan var ansvarig för.

Vad gäller internetlinan så tvivlar jag på att Bredbandsbolaget kan klara av att hålla allt de lovar, men det blir i vilket fall kabel i hela huset och jämfört med modem blir det rena himmelriket - inget tänkande på när man kopplar upp sig, hur länge man är uppkopplad eller abrupt avbrutna förbindelser. Jag lägger gärna någon extra hundralapp per månad för det, särskilt som man inte är begränsad i uppkopplingstiderna längre.

Problemet med att läsa böcker för att sälja dem är att jag inte köper tillräckligt många böcker i första vändan - nästan alla böcker jag köper är bra och måste således behållas!

Slutligen, min dator innehåller originalen till Fandoms Kommunnytt och är alltså _mycket_ finare än din!

Rolf Strömgren <rolf-str@privat.utfors.se> tog det ännu lungnare och väntade tills dagen efter med att svara:

[ utgivningstakten ]

Allt finns i fandom, så varför skulle inte fanac och ketchupeffekt korrelera?

[ böcker slängdes när Alvarfonden flyttade ]

Hick? Slängde ni böcker i sopcontainer? Garrotering är för snällt för den typen av gafiering, utnämning till kulturminister för elakt.
Vart körde Sellbergs containern? Jag upprepar - vart körde Sellbergs?

[ men vissa böcker delade ut... ]

Se där - någon liten gnista fanac fanns det kanske ändå kvar där inne i dunkeldimmorna.

[ få fart på fantasyfestivalen ]

Drakdressyr? (Under ledning av den store drakkännaren Per Jorner.) Tävlingen om Ringen? (Team Blå får i uppgift att med utgångspunkt från Sergels torg ta sig till Henriksdalsberget, för att där nedslänga Ringen i Henriksdalsbergets sopförbränningsstation. Team Röd - norrmalms- polisen - får reda på att ett gäng veganer planerar sabotera brännugnen.)

[ responsen ]

Ja. Men bli inte ledsen för det - vi håller oss tysta med flit. Vi vet ju alla själva hur roligt det är att få skriva, och vill inte missunna dig nöjet att få fylla ut med rader själv.

(Usch vad jag kände mig hjärtlös när jag läste igenom det här sista efteråt... ;)

mvh/Rolf

Idén med ringentävlingen har klar potential, men blir det inte lite svårt att få Team Röd att begränsa sig till nio deltagare? Sedan hade du gärna fått ta hand om en låda eller två eller tre eller tjugo under flytten, bara du hade masat dig dit.

Jag tvivlar för övrigt på att det finns en korrelation mellan fanac och ketchupeffekt, för då skulle det ha varit helt omöjligt att få ketchup ur flaskorna i mitten av 90-talet medan den formligen skulle spruta ur dem under början av 80-talet.

***

(X) Detta fanzine är gjort av återvunna elektroner
(X) Får du nummer intermettent, hör av dig!
(X) Skriv LoCs till andra fanzines, hör ni!
(X) Prenumeration är gratis mot visat intresse.

--
Karl-Johan Norén -- kjnoren@hem.passagen.se
http://hem.passagen.se/kjnoren/
- To believe people are as stupid as one believes is stupider than one can believe

← previous
next →
loading
sending ...
New to Neperos ? Sign Up for free
download Neperos App from Google Play
install Neperos as PWA

Let's discover also

Recent Articles

Recent Comments

Neperos cookies
This website uses cookies to store your preferences and improve the service. Cookies authorization will allow me and / or my partners to process personal data such as browsing behaviour.

By pressing OK you agree to the Terms of Service and acknowledge the Privacy Policy

By pressing REJECT you will be able to continue to use Neperos (like read articles or write comments) but some important cookies will not be set. This may affect certain features and functions of the platform.
OK
REJECT